50 dag wo??owiny bez ko??ci
30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler)
10 dag cebuli
3 zÄ?bki czosnku
listek laurowy
majeranek
estragon
bazylia
s??l
pieprz |
MiÄ?so oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien, umyÄ?, osuszyÄ?, pokrajaÄ?, zemleÄ? dwukrotnie w maszynce. CebulÄ? i czosnek obraÄ?, op??ukaÄ?, posiekaÄ? bardzo drobno, dodaÄ? do miÄ?sa. MasÄ? posoliÄ?, dodaÄ? nieco pieprzu i starannie wyrobiÄ? drewnianÄ? ??y??kÄ? lub robotem elektrycznym. W czasie wyrabiania dodawaÄ? stopniowo zimnÄ? wodÄ? (ok. 1 szklanki). Z wyrobionej masy formowaÄ? owalne lub okrÄ?g??e porcje. Sp??aszczaÄ? je na desce zwil??onej wodÄ? i kszta??towaÄ? okrÄ?g??e lub owalne kotlety. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, zetrzeÄ? na tarce z du??ymi otworami. ZagotowaÄ? wodÄ? z dodatkiem soli. Do wrzÄ?tku w??o??yÄ? kotlety, przek??adajÄ?c warzywami i opr??szajÄ?c rozkruszonym majerankiem z estragonem i bazyliÄ?. GotowaÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez ok. 30 min. W czasie gotowania p??yn powinien odparowaÄ?. SprawdziÄ? smak i ewentualnie przyprawiÄ? solÄ? i pieprzem. GotowÄ? potrawÄ? wy??o??yÄ? na p????misek, obk??adajÄ?c kotlety warzywami. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w pur??e (1-1 1/2 ??y??ki na porcjÄ?) i z sur??wkÄ? z kwaszonych og??rk??w lub z sa??atkÄ? z buraczk??w.
|