40 dkg dojrza??ych moreli
2 dkg mas??a do smarowania p????miska
ok. 20 dkg cukru
4 bia??ka (piana) |
Morele op??ukaÄ?, przepo??owiÄ?, wybraÄ? pestki, skropiÄ? wodÄ? i powoli ugotowaÄ?, przetrzeÄ?.
Do przecieru dodaÄ? cukier. MarmoladÄ?, wysma??yÄ? (do 40 dkg). Ogniotrwa??y p????misek posmarowaÄ? mas??em. UbiÄ? pianÄ?, wmieszaÄ? jÄ? r??zgÄ? (do ubijania bia??ek) do gorÄ?cej marmolady, a gdy po??Ä?czy siÄ? na jednolitÄ? masÄ?, odstawiÄ? z p??yty. MasÄ? wy??o??yÄ? ??y??kÄ?
na p????misek ogniotrwa??y spiÄ?trzajÄ?c jÄ?, wstawiÄ? do silnie nagrzanego piekarnika i zapiec (20 min.). Gdy suflet wyro??nie, a powierzchnia zrumieni siÄ?, wydawaÄ? wprost z pieca, gdy?? suflet stygnÄ?c szybko opada.
|