Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
KOTLECIKI WO?OWE Z POMIDORAMI

50 dag wo??owiny bez ko??ci
30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler)
30 dag pomidor??w ??wie??ych lub mro??onych
10 dag cebuli
2 zÄ?bki czosnku
s??l
pieprz
estragon
lubczyk
bazylia
listek laurowy
2 ??y??ki umytego, drobno pokrajanego koperku z naciÄ? pietruszki
MiÄ?so oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien, umyÄ?, osuszyÄ?, pokrajaÄ?, zemleÄ? w maszynce. Do masy mi??snej dodaÄ? drobno posiekany czosnek. WyrobiÄ? bardzo starannie drewnianÄ? ??y??kÄ? lub robotem elektrycznym z przystawkÄ? w kszta??cie litery S. W czasie wyrabiania dodawaÄ? stopniowo zimnÄ? wod?? (ok. Ä? szklanki). Z przygotowanej masy uformowaÄ? kule lub wa??ki, a nastÄ?pnie na zwil??onej wodÄ? desce kszta??towaÄ? okrÄ?g??e lub owalne kotlety. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, w??o??yÄ? do wrzÄ?cej, osolonej wody i nastawiÄ? do gotowania. Po 10 min w??o??yÄ? do wrzÄ?cego wywaru przygotowane kotlety i przyprawy. GotowaÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez 30 min. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, drobno posiekaÄ?, posoliÄ?, poddusiÄ? mieszajÄ?c. UmyÄ? pomidory. ?šwie??e sparzyÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, mro??one od razu obraÄ? ze sk??rki, pokrajaÄ? w czÄ?stki. Do podduszonej cebuli dodaÄ? pomidory, rozgotowaÄ?, odparowaÄ? po??owÄ? p??ynu. Ugotowany seler wyjÄ?Ä? z wywaru i przetrzeÄ? przez sito, dodaÄ? do rozgotowanych pomidor??w, dolewajÄ?c jednocze??nie kilka ??y??ek wywaru. Sos przyprawiÄ? do smaku solÄ? i pieprzem. Ugotowane kotlety wy??o??yÄ? na ogrzany p????misek, polaÄ? sosem pomidorowym, posypaÄ? koperkiem z pietruszkÄ?. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w z wody i z sur??wkami ze s??odkiej kapusty lub z zielonej sa??aty. Ugotowane warzywa wykorzystaÄ? na sa??atkÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design