60 dag wo??owiny bez ko??ci (zrazowa, piecze??)
60 dag por??w
s??l
pieprz
1/4 szklanki ??mietanki (9% t??uszczu)
4 ??y??ki umytego, drobno pokrajanego szczypiorku |
MiÄ?so oczy??ciÄ?, umyÄ?, osuszyÄ?, pokrajaÄ? w plastry, zbiÄ? t??uczkiem, a nastÄ?pnie opiec na grillu lub na patelni przystosowanej do sma??enia bez t??uszczu, lekko rumieniÄ?c. PosoliÄ?, opr??szyÄ? pieprzem, prze??o??yÄ? do rondla, skropiÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?. DusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu. Pory oczy??ciÄ?, umyÄ? starannie, sprawdzajÄ?c, czy pomiÄ?dzy listkami nie pozosta??y resztki ziemi. OsÄ?czyÄ?, odrzuciÄ? stwardnia??e ko??ce li??ci. Pory pokrajaÄ? w poprzek na grubo??Ä? ok. 1 cm, opr??szyÄ? solÄ? i dodaÄ? do miÄ?knÄ?cego miÄ?sa. UdusiÄ? do miÄ?kko??ci, pod koniec dodaÄ? ??mietankÄ?. DusiÄ? jeszcze kilka minut. PrzyprawiÄ? do smaku pieprzem i ewentualnie solÄ?. GotowÄ? potrawÄ? wy??o??yÄ? na p????misek, obk??adajÄ?c bitki r??wnomiernie porami. PosypaÄ? szczypiorkiem. PodawaÄ? z ziemniakami z wody i z sur??wkÄ? z pomidor??w lub z czerwonej kapusty.
|