1,20 kg wo??owiny z ko??ciÄ? (chuda kark??wka lub chudy szponder)
2 listki laurowe
40 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka)
10 dag cebuli
s??l
pieprz
4 ??y??ki umytego posiekanego koperku lub naci pietruszki
1 bia??ko |
MiÄ?so oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien, umyÄ?, pokrajaÄ? w kawa??ki. W??o??yÄ? do wrzÄ?cej, osolonej wody z dodatkiem listk??w laurowych, gotowaÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, .op??ukaÄ?, dodaÄ? do gotujÄ?cego siÄ? miÄ?sa. R??wnocze??nie dodaÄ? obranÄ? i op??ukanÄ? cebulÄ? oraz listek laurowy. UgotowaÄ? do miÄ?kko??ci. MiÄ?kkie miÄ?so i warzywa wyjÄ?Ä? z wywaru. Gdy miÄ?so nieco przestygnie, oddzieliÄ? ko??ci. MiÄ?so razem z ugotowanymi warzywami zemleÄ? dwukrotnie w maszynce. DodaÄ? surowe bia??ko i 2 ??y??ki posiekanego koperku lub naci pietruszki. WymieszaÄ? starannie, przyprawiÄ? solÄ? i pieprzem. Z przygotowanej masy uformowaÄ? owalne wa??ki, zwÄ???ajÄ?ce siÄ? na obu ko??cach. Wa??ki sp??aszczyÄ?, u??o??yÄ? na niewielkiej blasze, skropiÄ? wywarem z miÄ?sa. WstawiÄ? do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min, ale nie rumieniÄ?. Ostro??nie wy??o??yÄ? ??opatkÄ? na ogrzany p????misek, posypaÄ? posiekanym koperkiem lub pietruszkÄ?. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w z wody (1-2 sztuki na porcjÄ?) i z buraczkami.
|