Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Suflet ptysiowy

1/2 szklanki mleka
6 bia??ek (piana)
6 dkg mas??a
2 dkg mas??a i bu??ka tarta do p????miska
10 dkg mÄ?ki
4 ??????tka
10 dkg cukru
ZagotowaÄ? mleko, dodaÄ? mas??o, a gdy stopi siÄ?, wsypaÄ? mÄ?kÄ?, szybko i starannie rozcierajÄ?c grudki mÄ?ki drewnianÄ? ??y??kÄ?. Ciasto ca??y czas ogrzewaÄ? na niezbyt gorÄ?cej p??ycie. Gdy ciasto wysma??y siÄ? i stanie siÄ? przejrzyste, wy??o??yÄ? je do miski; do gorÄ?cego ciasta wybijaÄ? po jednym ??????tku, ucierajÄ?c ca??y czas i dosypujÄ?c po trochu cukier. UbiÄ? bia??ka na pianÄ?, wy??o??yÄ? jÄ? do utartego ciasta, lekko wymieszaÄ?. Ciasto wy??o??yÄ? na p????misek ogniotrwa??y, wyr??wnaÄ? je, wstawiÄ? na blachÄ? i wsunÄ?Ä? do silnie ogrzanego piekarnika Piec ok. 25 min. Suflet po wyjÄ?ciu natychmiast podawaÄ?, bo jest bardzo delikatny i szybko opada. PodawaÄ? z s??odkim sosem owocowym, sorbetem sur??wkowym lub sokiem sma??onym.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design