Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
BEFSZTYK Z POLÄ?DWICY WO?OWEJ

50 dag polÄ?dwicy wo??owej
1 ??y??ka oliwy
s??l
pieprz
5 dag chrzanu
5 dag cytryny
PolÄ?dwicÄ? oczy??ciÄ?, wykrawajÄ?c b??ony, umyÄ?, osuszyÄ?. PokrajaÄ? na 4 porcje (w poprzek w????kien), lekko zbiÄ? t??uczkiem, uformowaÄ? okrÄ?g??e befsztyki. Ka??dÄ? porcjÄ? opr??szyÄ? pieprzem i posmarowaÄ? po obu stronach oliwÄ?. Usma??yÄ? wk??adajÄ?c na patelniÄ? do sma??enia bez t??uszczu. ZrumieniÄ? po obu stronach, posoliÄ?. PatelniÄ? przykryÄ? i trzymaÄ? kilka minut na ma??ym ogniu, ??eby befsztyki "dosz??y". SÄ? amatorzy polÄ?dwicy podawanej bezpo??rednio po obrumienieniu, w??wczas uzyskamy befsztyki tzw. krwiste - czerwone na przekroju. Usma??one befsztyki u??o??yÄ? na ogrzanym p????misku, ob??o??yÄ? wi??rkami chrzanu. Na ka??dej porcji po??o??yÄ? 1/2 krÄ???ka cytryny lub pomidora. PodawaÄ? z frytkami (sma??onymi bez t??uszczu) i z warzywami gotowanymi (kalafior, fasolka szparagowa, brukselka, groszek zielony) lub z zielonÄ? sa??atÄ? czy sur??wkÄ? z pomidor??w.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design