60 dag wo??owiny bez ko??ci (zrazowa)
10 dag pieczarek
2 ??y??ki posiekanej naci pietruszki
2 zÄ?bki czosnku
1 szklanka roso??u wo??owego
10 dag cebuli
1/4 szklanki ??mietanki (9% t??uszczu)
s??l
pieprz
sok cytrynowy lub zaprawa cytrynowa |
MiÄ?so oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien, umyÄ?, osuszyÄ?, pokrajaÄ? w plastry, zbiÄ? t??uczkiem. Ka??dy plaster natrzeÄ? czosnkiem przeci??niÄ?tym przez praskÄ?. Pieczarki umyÄ?, oczy??ciÄ?, posiekaÄ? jak najdrobniej, skropiÄ? sokiem cytrynowym (1/2 ??y??ki), wymieszaÄ? z posiekanÄ? pietruszkÄ?, przyprawiÄ? do smaku solÄ?. Przygotowane pieczarki roz??o??yÄ? r??wnomiernie na p??atach miÄ?sa, zwinÄ?Ä? w ??cis??e rulony, przycisnÄ?Ä?, lekko obrumieniÄ? na patelni do sma??enia bez t??uszczu. PosoliÄ?, prze??o??yÄ? do rondla, dodaÄ? drobno pokrajanÄ? cebulÄ?, opr??szyÄ? solÄ? i pieprzem, skropiÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?. dusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu. Do miÄ?kkiego miÄ?sa dodaÄ? ??mietankÄ?, zagotowaÄ?, sos przyprawiÄ? do smaku solÄ? i pieprzem. GotowÄ? potrawÄ? wy??o??yÄ? na salaterkÄ?, polaÄ? sosem. PodawaÄ? z ziemniakami pur??e i zielonÄ? sa??atÄ? lub z sur??wkÄ? z pomidor??w.
|