60 dag wo??owiny bez ko??ci (zrazowa)
1 ??y??ka sza??wi suszonej
20 dag og??rk??w kwaszonych (twardych jednolitych)
15 dag cebuli
1/2 ??y??ki musztardy
s??l
pieprz
2 ??y??ki umytej posiekanej naci pietruszki z estragonem |
MiÄ?so oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien, umyÄ?, osuszyÄ?, pokrajaÄ? w p??aty, zbiÄ? t??uczkiem. Sza??wiÄ? rozkruszyÄ?, dodaÄ? do niej pieprzu (na koniec no??a). MieszaninÄ? rozprowadziÄ? r??wnomiernie na ca??ej powierzchni miÄ?sa. Og??rki pokrajaÄ? wzd??u?? na tyle porcji, ile uzyskamy p??at??w miÄ?sa i ka??dy kawa??ek owinÄ?Ä? mi??sem. Przygotowane rulony u??o??yÄ? w rondlu. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, drobno posiekaÄ?, posypaÄ? niÄ? zrazy, podlaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ? (1/2 szklanki) wymieszanÄ? z musztardÄ?. Rondel przykryÄ?. UdusiÄ? na ma??ym ogniu do miÄ?kko??ci. W czasie duszenia sprawdzaÄ? i w miarÄ? potrzeby podlewaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?. Uduszone zrazy wy??o??yÄ? na ogrzanÄ? salaterkÄ?. Sos wymieszaÄ? z posiekanÄ? zieleninÄ?, przyprawiÄ? do smaku pieprzem i ewentualnie solÄ?, polaÄ? nim zrazy. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w z wody (1-2 szt. na porcjÄ?) i z sur??wkÄ? np. ze s??odkiej kapusty lub z zielonej sa??aty.
|