Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
SZASZ?YKI WO?OWE Z POLÄ?DWICY

50 dag polÄ?dwicy wo??owej
15 dag drobnych cebulek (najlepiej szalotek)
15 dag bardzo ma??ych pieczarek
1 1/2 ??y??ki oleju lub oliwy
3 ??y??ki mieszanych suszonych ro??lin przyprawowych (sza??wia, majeranek, estragon, bazylia, tymianek)
sok cytrynowy
s??l
pieprz
Suszone przyprawy starannie rozkruszyÄ?. PolÄ?dwicÄ? oczy??ciÄ? z ??y?? i b??on, umyÄ?, osuszyÄ?, pokrajaÄ? w poprzek w????kien w kostkÄ? o boku ok. 2 cm. Kostki miÄ?sa opr??szyÄ? lekko pieprzem, starannie wymieszaÄ? z rozkruszonymi przyprawami, skropiÄ? sokiem cytrynowym (2 ??y??ki), w??o??yÄ? do miski, przycisnÄ?Ä?, przykryÄ? i postawiÄ? na 1-2 godz. w lod??wce. Cebulki obraÄ?, op??ukaÄ?. Pieczarki umyÄ?, oczy??ciÄ?, przelaÄ? na sicie wrzÄ?cÄ? wodÄ?. Na przygotowane sztabki, szpilki do drobiu lub patyczki nadziewaÄ? kolejno: cebulkÄ?, miÄ?so, pieczarkÄ? itd. Przygotowane w ten spos??b szasz??yki u??o??yÄ? na patelni do sma??enia bez t??uszczu z rozgrzanym olejem, obrumieniÄ? ze , wszystkich stron r??wnomiernie. Obrumienione szasz??yki posoliÄ?, lekko podlaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ?. PrzykryÄ? i dusiÄ? kilka minut pod przykryciem. PodawaÄ? od razu po uduszeniu z dodatkiem ziemniak??w pur??e (1-1 1/2 ??y??ki na porcjÄ?), brukselki lub fasolki szparagowej oraz z sur??wkÄ? z zielonej sa??aty lub ??wie??ych og??rk??w.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design