3/4 szklanki krwi wo??owej
10 dag kaszy per??owej
10 dag s??oniny
1 cebula cienkie jelito (ok.1 m)
s??l
pieprz
??y??eczka suszonego majeranku |
KaszÄ? umyÄ?, namoczyÄ? na kilka godzin i ugotowaÄ?. OdcedziÄ?, przelaÄ? gotujÄ?cÄ? wodÄ?, aby siÄ? nie klei??a. Krew ukrÄ?ciÄ? z dodatkiem soli, dodaÄ? do kaszy, przyprawiÄ? solÄ?, pieprzem i majerankiem. Do??o??yÄ? pokrajanÄ? w kostkÄ? s??oninÄ? i wyrobiÄ? masÄ?. Nape??niÄ? niÄ? jelito, przewiÄ?zujÄ?c nitkÄ? co 20 cm, i ugotowaÄ? w osolonej wodzie (10-15 min), a potem u??o??yÄ? na blasze i zapiec w piekarniku (20 min). PodawaÄ? kie??baski na gorÄ?co, prosto z pieca, razem z plastrami sma??onego boczku i pieczonymi ziemniakami oraz marynowanÄ? Ä?wik??Ä? lub zielonÄ? sa??atÄ?.
|