Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Sztuka miÄ?sa na spos??b gda??ski

1,5 kg miÄ?sa wo??owego (zrazowe lub krzy??owe)
15 dag s??oniny
p???? ??y??eczki imbiru
p???? ??y??eczki drobno ut??uczonego ziela angielskiego
porcja w??oszczyzny bez kapusty
szklanka wytrawnego
czerwonego wina
p???? szklanki s??abego octu winnego
1 I roso??u lub wywaru z ko??ci i jarzyn
s??l
kawa??ek ??oju wo??owego
Sos:
??y??ka mas??a
??y??ka mÄ?ki
3 ??y??ki utartego do??Ä? grubo chrzanu
3 ??y??ki posiekanych, kwaszonych og??rk??w
2 ??y??ki kapar??w lub solonych owoc??w nasturcji
zÄ?bek czosnku
p???? szklanki kwa??nej ??mietany
2 ??????tka
??y??ka octu
??y??eczka cukru
szczypta tartej ga??ki muszkato??owej
Z miÄ?sa usunÄ?Ä? b??ony, dok??adnie je op??ukaÄ? i natrzeÄ? solÄ?. S??oninÄ? natrzeÄ? imbirem, pieprzem, zielem angielskim i solÄ?, pokrajaÄ? w wÄ?skie paseczki I naszpikowaÄ? nimi miÄ?so. W??oszczyznÄ? oskrobaÄ?, umyÄ?, drobno pokrajaÄ? i razem z kawa??kami ??oju u??o??yÄ? na dnie rondla. Po??o??yÄ? na to miÄ?so, zalaÄ? winem i octem i dusiÄ? na wolnym ogniu. Gdy p??yn winno-octowy ca??kowicie wyparuje i wsiÄ?knie w miÄ?so, zalaÄ? je roso??em i ugotowaÄ? na miÄ?kko. MiÄ?so wyjÄ?Ä?. Sos przecedziÄ? i zagÄ???ciÄ? zasma??kÄ? z mas??a i mÄ?ki. DodaÄ? chrzan, og??rki, kapary, roztarty z solÄ? zÄ?bek czosnku, ocet, cukier i s??l do smaku, ga??kÄ? muszkato??owÄ? oraz p???? szklanki ??mietany. DoprowadziÄ? do wrzenia, zdjÄ?Ä? z ognia i dodaÄ? rozmieszane ??????tka. MiÄ?so z sosem mo??na podawaÄ? na gorÄ?co lub na zimno.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design