1,5 kg miÄ?sa wo??owego (zrazowe lub krzy??owe)
15 dag s??oniny
p???? ??y??eczki imbiru
p???? ??y??eczki drobno ut??uczonego ziela angielskiego
porcja w??oszczyzny bez kapusty
szklanka wytrawnego
czerwonego wina
p???? szklanki s??abego octu winnego
1 I roso??u lub wywaru z ko??ci i jarzyn
s??l
kawa??ek ??oju wo??owego
Sos:
??y??ka mas??a
??y??ka mÄ?ki
3 ??y??ki utartego do??Ä? grubo chrzanu
3 ??y??ki posiekanych, kwaszonych og??rk??w
2 ??y??ki kapar??w lub solonych owoc??w nasturcji
zÄ?bek czosnku
p???? szklanki kwa??nej ??mietany
2 ??????tka
??y??ka octu
??y??eczka cukru
szczypta tartej ga??ki muszkato??owej |
Z miÄ?sa usunÄ?Ä? b??ony, dok??adnie je op??ukaÄ? i natrzeÄ? solÄ?. S??oninÄ? natrzeÄ? imbirem, pieprzem, zielem angielskim i solÄ?, pokrajaÄ? w wÄ?skie paseczki I naszpikowaÄ? nimi miÄ?so. W??oszczyznÄ? oskrobaÄ?, umyÄ?, drobno pokrajaÄ? i razem z kawa??kami ??oju u??o??yÄ? na dnie rondla. Po??o??yÄ? na to miÄ?so, zalaÄ? winem i octem i dusiÄ? na wolnym ogniu. Gdy p??yn winno-octowy ca??kowicie wyparuje i wsiÄ?knie w miÄ?so, zalaÄ? je roso??em i ugotowaÄ? na miÄ?kko. MiÄ?so wyjÄ?Ä?. Sos przecedziÄ? i zagÄ???ciÄ? zasma??kÄ? z mas??a i mÄ?ki. DodaÄ? chrzan, og??rki, kapary, roztarty z solÄ? zÄ?bek czosnku, ocet, cukier i s??l do smaku, ga??kÄ? muszkato??owÄ? oraz p???? szklanki ??mietany. DoprowadziÄ? do wrzenia, zdjÄ?Ä? z ognia i dodaÄ? rozmieszane ??????tka. MiÄ?so z sosem mo??na podawaÄ? na gorÄ?co lub na zimno.
|