1,2 kg miÄ?sa wo??owego zrazowego
10 dag smalcu
70 dag kapusty kwaszonej
50 dag ??liwek suszonych
5 dag jab??ek suszonych
15 dag boczku
2 szklanki wywaru z jarzyn i ko??ci
5 dag cebuli
2 ??y??ki mÄ?ki
pieprz
s??l
cukier
6-7ziaren suszonego ja??owca |
MiÄ?so op??ukaÄ?, osuszyÄ? ??ciereczkÄ?, pokrajaÄ? na porcje, lekko zbiÄ? t??uczkiem, posoliÄ?, obtoczyÄ? w mÄ?ce i obrumieniÄ? na rozgrzanym smalcu. Boczek pokrajaÄ? na plastry, cebulÄ? - w talarki i r??wnie?? kr??tko przesma??yÄ? na tym samym t??uszczu. ?šliwki sparzyÄ? i usunÄ?Ä? pestki. W brytfannie uk??adaÄ? warstwami: zrazy, kapustÄ?, boczek, cebulÄ?, ??liwki i jab??ka. DodaÄ? ut??uczony ja??owiec, pieprz i ??y??eczkÄ? cukru. Wszystko podlaÄ? wywarem i dusiÄ? pod przykryciem 45-50min. PodawaÄ? z pyzami ziemniaczanymi lub kopytkami.
|