75 dag wo??owiny bez ko??ci (najlepiej zraz??wki)
3 du??e cebule
3-4 grzyby suszone
szklanka czerwonego, wytrawnego wina
p???? szklanki oliwy lub oleju
??y??ka margaryny
szklanka wywaru z ko??ci lub roso??u
s??l
pieprz |
MiÄ?so umyÄ?, oczy??ciÄ? z b??on, zalaÄ? czerwonym winem, w??o??yÄ? drobno pokrajane cebule i odstawiÄ? na 4-5 godz. Suszone grzyby starannie umyÄ? i namoczyÄ? w zimnej wodzie. MiÄ?so wyjÄ?Ä? z zalewy, osuszyÄ? serwetkÄ? papierowÄ?, pokrajaÄ? na porcje i obsma??yÄ? na silnie rozgrzanym t??uszczu z obu stron. Pod koniec opr??szyÄ? solÄ? i mielonym pieprzem, wlaÄ? zalewÄ? i podgrzewa?? tak d??ugo, a?? alkohol wyparuje. NastÄ?pnie bitki zalaÄ? roso??em, w??o??yÄ? cebulÄ? z zalewy oraz namoczone grzyby i dusiÄ? na ma??ym ogniu do miÄ?kko??ci. PodawaÄ? bitki z ziemniakami i sezonowÄ? sur??wkÄ?.
|