50 dag mielonej wo??owiny lub tatara
burak Ä?wik??owy ??redniej wielko??ci
2 ziemniaki
1 cebula
??y??ka ??mietany
1 jajko
??y??eczka kapar??w lub marynowanych nasion nasturcji
s??l
pieprz
t??uszcz do sma??enia |
Burak i ziemniaki ugotowaÄ? w mundurkach, przestudziÄ?, obraÄ?. Ziemniaki przepu??ciÄ? przez maszynkÄ? lub ut??uc, burak zetrzeÄ? na tarce o drobnych otworach. Po??Ä?czyÄ? je z mielonym miÄ?sem, wbiÄ? jajko, dodaÄ? ??mietanÄ? i posiekane kapary oraz cebulÄ?, pieprz i s??l. WymieszaÄ? i uformowaÄ? do??Ä? du??e, p??askie kotlety. Od razu sma??yÄ? je na rozgrzanym t??uszczu. PodawaÄ? z ziemniakami suto posypanymi posiekanym koperkiem.
|