1 kg wo??owiny zrazowej
1 kg ziemniak??w
3 cebule
2 marchwie
2 ??y??ki mas??a lub margaryny
2 ??y??ki mÄ?ki
butelka jasnego piwa
listek laurowy
??y??ka mielonego pieprzu
s??l |
MiÄ?so pokrajaÄ? na plastry, zbiÄ? t??uczkiem, posypaÄ? pieprzem, solÄ? i pokruszonym laurowym listkiem, u??o??yÄ? w misce i zalaÄ? butelkÄ? piwa. OdstawiÄ? w ch??odne miejsce na kilka godzin. Marchew i cebulÄ? oczy??ciÄ? i pokrajaÄ? w talarki. WyjÄ?te z zalewy miÄ?so osuszyÄ? w ??ciereczce, posypaÄ? mÄ?kÄ? i obsma??yÄ? na rozgrzanym t??uszczu. ZdjÄ?Ä? je z patelni i na tym samym t??uszczu przesma??yÄ? marchew i cebulÄ? oraz ziemniaki obrane i pokrajane w talarki. W wysmarowanym t??uszczem ??aroodpornym naczyniu uk??adaÄ? warstwami: ziemniaki, miÄ?so i jarzyny, ko??czÄ?c na ziemniakach. Ca??o??Ä? zalaÄ? piwem, w kt??rym moczy??o siÄ? miÄ?so. WstawiÄ? do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w ??redniej temperaturze ok. 1,5 godz. Gdyby zanadto uby??o p??ynu i potrawa mog??aby siÄ? przypaliÄ?, dolaÄ? jeszcze piwa. PodawaÄ? z zielonÄ? sa??atÄ? lub sur??wkami.
|