Kuchnia w??oska
200 g ry??u
40 g szpiku z m??odej wo??owiny
2 dojrza??e pomidory
20 g mas??a
20 g tartego parmezanu
1 cebula
1 ??y??ka koncentratu pomidorowego
1/2 I roso??u z wo??owiny
1 szklanka wina dolcetto
1 ga??Ä?zka rozmarynu
s??l, pieprz |
W garnku z grubego aluminium o zaokrÄ?glonym dnie roztopiÄ? szpik, zrumieniÄ? pokrojonÄ? cebulÄ?, po czym dodaÄ? koncentrat pomidorowy oraz odsÄ?czone z soku pomidory (bez sk??rek i ziarenek), a po oko??o 3 minutach do garnka wsypaÄ? ry??. Pra??yÄ? go przez kilka minut, a nastÄ?pnie zalaÄ? winem. PodgrzewaÄ? stale mieszajÄ?c a?? do znacznego odparowania wina. Gdy to nastÄ?pi, wlaÄ? ros????, posoliÄ? i gotowaÄ? na ma??ym ogniu bez mieszania. Pod koniec gotowania w??o??yÄ? ga??Ä?zkÄ? rozmarynu. Ry?? ma byÄ? miÄ?kki, ale nie rozgotowany (al dente) Po zdjÄ?ciu z ognia do rizotta dodaÄ? mas??o, ser i pieprz, a po kilku minutach wszystko energicznie wymieszaÄ?.
|