Kuchnia w??oska
800 g wo??owiny na piecze??
20 g s??oniny
20 g mas??a
10 g mÄ?ki
1 marchewka
1 seler naciowy
1 cebula
1 zÄ?bek czosnku
natka pietruszki
li??Ä? laurowy
rozmaryn
sza??wia
1/2 I czerwonego wina barolo
2 ??y??ki oliwy z oliwek
s??l
pieprz
2 go??dziki |
Zio??a i czosnek posiekaÄ?, seler i marchew drobno pokroiÄ?. PokrojonÄ? cebulÄ? podsma??yÄ? w rondlu na oliwie i ma??le. Wo??owinÄ? naszpikowaÄ? s??oninÄ? i go??dzikami, obtoczyÄ? w mÄ?ce i w??o??yÄ? do rondla z podsma??onÄ? cebulÄ?. PosypaÄ? posiekanymi zio??ami, czosnkiem i pokrojonymi jarzynami. PrzyprawiÄ? solÄ? i pieprzem. Dobrze zrumienionÄ? wo??owinÄ? wyjÄ?Ä? z rondla, a sos odt??u??ciÄ? szczyptÄ? mÄ?ki i kieliszkiem wina, i pozostawiÄ? na ogniu do odparowania. Potem ponownie w??o??yÄ? miÄ?so, polaÄ? resztÄ? wina i dusiÄ? 3,1/2 godziny, podlewajÄ?c wodÄ? lub roso??em. PodawaÄ? miÄ?so gorÄ?ce, pokrojone w plastry, z sosem sporzÄ?dzonym z przecedzonego i zagÄ?szczonego wywaru z miÄ?sa.
|