Kuchnia wÄ?gierska
1 kg dyni
70 g utartego maku
150 g cukru
30 g tartej bu??ki
otarta sk??rka z 1 cytryny
sok z 1 /2 cytryny
szczypta ut??uczonych go??dzik??w
szczypta cynamonu |
DyniÄ? obraÄ?, usunÄ?Ä? pestki, wydrÄ???yÄ? miÄ???sz, utrzeÄ? na grubej tarce, lekko posoliÄ?, odstawiÄ? na 15 min. NastÄ?pnie wycisnÄ?Ä? i wymieszaÄ? ze sk??rkÄ? cytrynowÄ?, sokiem z cytryny, cynamonem, go??dzikami i 75 g cukru. DrugÄ? po??owÄ? cukru wymieszaÄ? z utartym makiem i tartÄ? bu??kÄ?. MasÄ? makowÄ? roz??o??yÄ? na ca??ym cie??cie, dyniÄ? tylko na jednej trzeciej. ZrolowaÄ? strudel i piec w ??rednio nagrzanym piekarniku.
|