Kuchnia turecka
1 szklanka mielonego ry??u lub mÄ?czki ry??owej
1/2 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki cukru
Ä? szklanki stopionego mas??a
Syrop:
2 szklanki cukru
3 szklanki wody |
1. Ry??, cukier, wodÄ? i stopione mas??o gotowaÄ? na ma??ym ogniu, mieszajÄ?c kilka razy, a?? powstanie gÄ?sta masa.
2. U??o??yÄ? masÄ? na grubo??Ä? 3 cni w ma??ej brytfannie wysmarowanej mas??em.
3. WstawiÄ? do nagrzanego piekarnika (190 C), piec na z??oty kolor oko??o 30 min.
4. Cukier z wodÄ? gotowaÄ? na gÄ?sty syrop przez 10-15 min.
6. WyjÄ?Ä? cha??wÄ? z piekarnika, polaÄ? natychmiast gorÄ?cym syropem, odstawiÄ? na 2-3 godz.
7. PodawaÄ? pokrajanÄ? w du??Ä? kostkÄ? z nies??odzonÄ? bitÄ? ??mietanÄ? lub ??mietankÄ?.
Proporcje dla 3-4 os??b
Uwaga: Syrop z cukrem mo??na zastÄ?piÄ? podgrzanym syropem
owocowym : malinowym, truskawkowym lub wi??niowym.
Desery Bliskiego Wschodu sÄ? bardzo s??odkie i do tych nale??y cha??wa.
|