Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Cha??wa z ry??u

Kuchnia turecka
1 szklanka mielonego ry??u lub mÄ?czki ry??owej
1/2 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki cukru
Ä? szklanki stopionego mas??a

Syrop:
2 szklanki cukru
3 szklanki wody
1. Ry??, cukier, wodÄ? i stopione mas??o gotowaÄ? na ma??ym ogniu, mieszajÄ?c kilka razy, a?? powstanie gÄ?sta masa. 2. U??o??yÄ? masÄ? na grubo??Ä? 3 cni w ma??ej brytfannie wysmarowanej mas??em. 3. WstawiÄ? do nagrzanego piekarnika (190 C), piec na z??oty kolor oko??o 30 min. 4. Cukier z wodÄ? gotowaÄ? na gÄ?sty syrop przez 10-15 min. 6. WyjÄ?Ä? cha??wÄ? z piekarnika, polaÄ? natychmiast gorÄ?cym syropem, odstawiÄ? na 2-3 godz. 7. PodawaÄ? pokrajanÄ? w du??Ä? kostkÄ? z nies??odzonÄ? bitÄ? ??mietanÄ? lub ??mietankÄ?. Proporcje dla 3-4 os??b Uwaga: Syrop z cukrem mo??na zastÄ?piÄ? podgrzanym syropem owocowym : malinowym, truskawkowym lub wi??niowym. Desery Bliskiego Wschodu sÄ? bardzo s??odkie i do tych nale??y cha??wa.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design