Kuchnia wÄ?gierska
600 g prÄ?gi
s??l
50 g t??uszczu
2 strÄ?ki tureckiego pieprzu
1 du??a cebula
1 ??wie??a papryka
2 ??y??eczki mielonej papryki
1-2 pomidory |
MiÄ?so dobrze oczy??ciÄ?, pokroiÄ? w kostkÄ? i umyÄ? w zimnej wodzie. PosiekanÄ? cebulÄ? zrumieniÄ? na t??uszczu, dodaÄ? pokrajane miÄ?so i mielonÄ? paprykÄ?, posoliÄ? i dusiÄ? pod przykryciem tak d??ugo, a?? miÄ?so wch??onie t??uszcz. Wtedy zalaÄ? je wodÄ? i pod przykryciem dalej dusiÄ? na ma??ym ogniu. Gdy miÄ?so jest na p???? miÄ?kkie, dodaÄ? pokrojonÄ? w krÄ???ki paprykÄ?, pomidory i pieprz turecki i gotowaÄ? tak d??ugo, a?? wszystkie sk??adniki bÄ?dÄ? miÄ?kkie. W razie potrzeby, dolewaÄ? po trochu wody. Sos powinien byÄ? gÄ?sty.
|