Kuchnia wÄ?gierska
650 g polÄ?dwicy
1/4 I bia??ego wina
100 g wÄ?dzonego boczku
2 ??y??eczki mielonego pieprzu
50 g t??uszczu
1 ??y??eczka majeranku
1 cebula
s??I
2 zÄ?bki czosnku
2 ??wie??e papryki
1 ??y??ka przecieru pomidorowego |
MiÄ?so i boczek pokroiÄ? w paski o grubo??ci o????wka. Boczek zrumieniÄ? na t??uszczu, wyjÄ?Ä? i na tym samym t??uszczu poddusiÄ? posiekanÄ? cebulÄ? i roztarty czosnek. ZalaÄ? winem, dodaÄ? przecier pomidorowy i stale mieszajÄ?c zagotowaÄ?. DodaÄ? miÄ?so, posoliÄ?, opr??szyÄ? pieprzem i majerankiem i dusiÄ? pod przykryciem. Gdy miÄ?so bÄ?dzie na p???? miÄ?kkie, dodaÄ? pokrojone w paski strÄ?ki papryki i dolaÄ? odrobinÄ? wody, tyle, ??eby sos nie zosta?? zbyt rozrzedzony. Na ko??cu w??o??yÄ? do potrawy zrumienione paski boczku, wymieszaÄ? jÄ? i podawaÄ? na gorÄ?co.
|