Kuchnia wÄ?gierska
700 g t??ustego miÄ?sa wo??owego
s??l
80 g t??uszczu
1 ??y??eczka kminku
2 cebule
400 g kiszonej kapusty
2 ??y??eczki mielonej papryki
50 g ry??u
2 zÄ?bki czosnku
3 fili??anki kwa??nej ??mietany |
MiÄ?so pokroiÄ? w 30-40 g kostkÄ?, dobrze umyÄ?. CebulÄ? pokrojonÄ? w cienkie plastry zeszkliÄ? na t??uszczu, wymieszaÄ? z roztartym czosnkiem, kminkiem i mielonÄ? paprykÄ?, zalaÄ? 2 fili??ankami wody i zagotowaÄ?. DodaÄ? miÄ?so i dusiÄ? pod przykryciem, uzupe??niajÄ?c od czasu do czasu wygotowanÄ? wodÄ?. Gdy miÄ?so jest prawie miÄ?kkie, dodaÄ? kiszonÄ? kapustÄ? i dolaÄ? tyle wody, aby przykry??a powierzchniÄ? kapusty: Kiedy kapusta bÄ?dzie prawie miÄ?kka, dodaÄ? ry?? i gotowaÄ? wszystko do miÄ?kko??ci. Przed podaniem na st???? przyprawiÄ? gulasz kwa??nÄ? ??mietanÄ?.
|