Kuchnia indyjska
1 szklanka i 2 ??y??ki ry??u
1/2 szklanki sklarowanego mas??a - ghee lub mas??a
3 go??dziki
6 kardamon??w lub 1 ??y??eczka imbiru w proszku
i 1/2 ??y??ki utartej sk??rki cytrynowej
1 ??y??eczka cynamonu
1/3 szklanki rodzynk??w
4 ??y??ki sparzonych, obranych, grubo posiekanych migda????w lub orzech??w w??oskich
2-4 i szafranu (dowolnie)
1/3 szklanki wody
4 ??y??ki cukru
bita ??mietana lub ??mietanka (dowolnie) |
1: Ry?? kilkakrotnie; wyp??ukaÄ? namoczyÄ? w zimnej wodzie na 2 godz., osÄ?czyÄ?.
2. W garnku o grubym dnie rozgrzaÄ? "ghee" lub mas??o, dodaÄ? go??dziki kardamon lub imbir i sk??rkÄ?, cynamon i sma??yÄ? na ma??ym ogniu przez 2 min.
3. DodaÄ? rodzynki i orzechy, sma??yÄ? dalej przez 2 min.
4 NamoczyÄ? szafran w 1/3 szklanki wody lub samÄ? wodÄ? wlaÄ? na
patelniÄ? z orzechami i rodzynkami, zamieszaÄ?; zagotowaÄ?.
5. W??o??yÄ? ry??, dusiÄ? przez 10 min., czÄ?sto mieszajÄ?c.
6. WlaÄ? tyle gorÄ?cej wody, aby przykrywa??a ry??, gotowaÄ? pod szczelnym przykryciem na bardzo ma??ym ogniu, a?? ry?? wch??onie wodÄ? i bÄ?dzie miÄ?kki (oko??o 20 min.)
7. DodaÄ? cukier, wymieszaÄ?.
8. PodawaÄ? na gorÄ?co lub na zimno ze ??mietankÄ? lub bitÄ? ??mietanÄ?.
Proporcje dla 4-6 os??b
|