Kuchnia wÄ?gierska
1 kg polÄ?dwicy
2 cebule
70 g wÄ?dzonego boczku
2 ??y??eczki mielonej papryki
s??l
2 ??y??ki przecieru pomidorowego
pieprz
1 ??y??ka octu
80 g t??uszczu
2 fili??anki kwa??nej ??mietany |
PolÄ?dwicÄ? naszpikowaÄ? s??upkami boczku, posoliÄ?, opr??szyÄ? pieprzem i ze wszystkich stron obsma??yÄ? na du??ym ogniu. WyjÄ?Ä? z brytfanny, w tym samym t??uszczu poddusiÄ? posiekanÄ? cebulÄ?, dodaÄ? mielonÄ? paprykÄ?, przecier pomidorowy i zalaÄ? fili??ankÄ? wody. MiÄ?so znowu w??o??yÄ? i czÄ?sto polewajÄ?c je sosem dusiÄ? do miÄ?kko??ci w piekarniku Potem prze??o??yÄ? do salaterki i pokroiÄ? w plastry. Sos wymieszaÄ? z kwa??nÄ? ??mietanÄ?, zagotowaÄ? i zalaÄ? nim plastry polÄ?dwicy.
|