Kuchnia z szybkowaru
50 dag cynadr??w wo??owych, 2 ??y??ki oleju lub innego t??uszczu. 1 cebula, 1 ??y??ka koncentratu pomidorowego, 1 ??y??ka mÄ?ki, 0,5 szklanki bia??ego wytrawnego wina lub, zastÄ?pczo, tyle?? wody z octem winnym, 25 dag pieczarek, 0,5 szklanki wody; s??l i pieprz do smaku |
Cynadry nadkroiÄ?, przez godzinÄ? moczyÄ? w wodzie, a nastÄ?pnie wodÄ? odlaÄ?, a cynadry obgotowaÄ? w nowej wodzie. PokroiÄ? na do??Ä? du??e kawa??ki i obrumieniÄ? na rozgrzanym w szybkowarze t??uszczu. WrzuciÄ? oczyszczonÄ? i pokrojonÄ? cebulÄ? oraz mÄ?kÄ?, wymieszaÄ?, wlaÄ? nieco wody z winem (zastÄ?pczo zamiast wina mo??na daÄ? wodÄ? z octem winnym). PosoliÄ? i popieprzyÄ?, w??o??yÄ? koncentrat pomidorowy i oczyszczone pokrojone pieczarki, wlaÄ? resztÄ? wina i wody. Szybkowar przez ca??y czas znajduje siÄ? na ogniu. Teraz szybkowar zamknÄ?Ä? i ogrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po tym czasie szybkowar otworzyÄ? i potrawÄ? gotowaÄ? jeszcze 10 minut przy zdjÄ?tej pokrywie.
|