Kuchnia z szybkowaru
50 dag oczyszczonych i obgotowanych flak??w wo??owych
3 ??y??ki smalcu
2 ??y??ki koncentratu pomidorowego
2-3 cebule
1 ??y??ka mÄ?ki
s??l i pieprz do smaku
woda |
Oczyszczone flaki (nale??a??o je w tym celu oskrobaÄ? no??em, starannie wyp??ukaÄ?, wyszorowaÄ? solÄ? i szczotkÄ?, po czym znowu dobrze op??ukaÄ?) obgotowaÄ? 2-3 razy, zalewajÄ?c za ka??dym razem nowÄ? zimnÄ? wodÄ?. PokroiÄ? w paseczki. RozgrzaÄ? w szybkowarze t??uszcz, lekko przyrumieniÄ? na nim flaki i oczyszczonÄ? pokrojonÄ? cebulÄ?, wymieszaÄ? z mÄ?kÄ?. WlaÄ? wody tyle, by pokry??a flaki, w??o??yÄ? koncentrat pomidorowy, posoliÄ? i popieprzyÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 35 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego.
|