Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Flaki po warszawsku 80 min

Kuchnia z szybkowaru
1 kg flak??w
2 pÄ?czki w??oszczyzny bez kapusty
50 dag ko??ci wolowych
6 dag t??uszczu
1-2 ??y??ki mÄ?ki; s??l
papryka
ga??ka muszkato??owa
pieprz
imbir i majeranek do smaku
woda
Oczyszczone i obgotowane flaki zalaÄ? w szybkowarze wodÄ?. W perforowanej wk??adce umie??ciÄ? w szybkowarze porÄ?bane ko??ci i dolaÄ? tyle wody, by pokry??a ca??Ä? zawarto??Ä? szybkowaru, lekko posoliÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 80 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. W tym czasie oczy??ciÄ? warzywa z w??oszczyzny, zetrzeÄ? je na tarce do jarzyn, udusiÄ? na po??owie t??uszczu, dodajÄ?c tyle wody, by je pokrywa??a. Na pozosta??ym t??uszczu zrobiÄ? z mÄ?ki jasno zrumienionÄ? zasma??kÄ?. Ugotowane flaki wyjÄ?Ä? z szybkowaru, pokroiÄ? w jak najwÄ???sze paseczki, wrzuciÄ? (po wyjÄ?ciu wk??adki z ko??Ä?mi) na powr??t do szybkowaru, po??Ä?czyÄ? z uduszonymi warzywami, i zasma??kÄ?, zagotowaÄ?, doprawiÄ? solÄ?, pieprzem i ga??kÄ? muszkato??owÄ?. Oddzielnie podaÄ? mielonÄ? paprykÄ?, imbir i majeranek. Mo??na te?? podaÄ? utarty ser tyl??ycki.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design