Kuchnia z szybkowaru
40 dag mielonego miÄ?sa wo??owego
2 czerstwe kajzerki (8 dag)
0,5 szklanki mleka
1 jajo
1 ??y??ka mas??a
50 dag marchwi
posiekany zielony koperek; s??l do smaku |
Zmielone (najlepiej dwukrotnie) z namoczonÄ? i potem odci??niÄ?tÄ? bu??kÄ? miÄ?so posoliÄ?, zmieszaÄ? z jajem i uformowaÄ? w pod??u??ne klopsiki. U??o??yÄ? na perforowanej lub siatkowej wk??adce (np. w koszyczku do frytek), wstawiÄ? do szybkowaru. Obok u??o??yÄ? oczyszczone ca??e marchwie posypane lekko solÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewa?? 15 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. PodawaÄ? polane roztopionym mas??em. Jest to smaczne danie dietetyczne.
|