Kuchnia indyjska
Przepis oryginalny
1 i 1/2 szklanki mleka skondensowanego, nies??odzonego
1 i 1/4 szklanki ??wie??ej ??mietanki - krem??wki
1/2 szklanki cukru
1 ??y??ka drobno posiekanych migda????w
1 ??y??ka drobno posiekanych orzech??w pistacjowych
1 i 1/2 szklanki pulpy mangowej lub puszkowe owoce, odcedzone
1 ??y??ka zapachu r????anego (KEWRA) |
1. WysokÄ? blachÄ? do ciasta wstawiÄ? do zamra??alnika, nastawiÄ? termostat na maksimum.
2. Mleko, ??mietankÄ? z cukrem podgrzaÄ? do wrzenia, mieszajÄ?c gotowaÄ? na ma??ym ogniu przez 30 min.
3. DodaÄ? orzechy, dok??adnie wymieszaÄ?, odstawiÄ? do ca??kowitego wystygniÄ?cia.
4. DodaÄ? pulpÄ? lub roztarte plastry owocu mango z zapachem r????anym, wymieszaÄ?.
5. WlaÄ? do wyziÄ?bionej blachy, przykryÄ? foliÄ? aluminiowÄ?, wstawiÄ? do zamra??alnika, mroziÄ? przez 3-4 godz.
6. Na 10 min. przed podaniem wyjÄ?Ä? z zamra??alnika, postawiÄ? na dolnÄ? p????kÄ? lod??wki.
7. PodawaÄ? przybrane kawa??kami srebrnej folii.
Proporcje dla 3-4 os??b
Garnek w kt??rym bÄ?dzie siÄ? gotowa??o mleko i ??mietanka wyparzyÄ? wrzÄ?tkiem.
Przepis w naszej kuchni
1 puszka mleka skondensowanego, nies??odkiego
1 i 112 szklanki ??wie??ej ??mietanki - krem??wki ;
1/2 szklanki cukru
2 ??y??ki posiekanych orzech??w w??oskich (dowolnie)
1 i 1/2 szklanki roztartych banan??w lub ??wie??ych brzoskwi?? (mogÄ? byÄ? te?? owoce z kompotu; osÄ?czone i roztarte)
1 ??y??eczka aromatu waniliowego
1 ??y??ka soku z cytryny
1. WysokÄ? blachÄ? do ciasta wstawiÄ? do zamra??alnika, nastawiÄ? termostat na maksimum.
2. MieszajÄ?c zagotowaÄ? mleko, krem??wkÄ? i cukier, zmniejszyÄ? p??omie??, gotowaÄ? na ma??ym ogniu przez 30 min.
3. ZdjÄ?Ä? z ognia, dodaÄ? orzechy, wymieszaÄ?, wystudziÄ?.
4. DodaÄ? roztarte owoce, waniliÄ?, sok z cytryny. Dok??adnie wymieszaÄ?.
5. WlaÄ? do wyziÄ?bionej blachy, przykryÄ? foliÄ? aluminiowÄ?, mrozie przez 3-4 godz.
6. Na 10 min. przed podaniem prze??o??yÄ? na dolnÄ? p????kÄ? lod??wki.
Proporcje dla 3-4 os??b
|