Kuchnia z szybkowaru
1 kg wo??owiny bez ko??ci
2 marchwie
10 dag smalcu
1 ??y??ka mÄ?ki
0,5 szklanki bia??ego wytrawnego wina
2 ??y??ki koncentratu pomidorowego
s??l do smaku
Zaprawa:
2 marchwie
3 du??e cebule
3 ??y??ki oleju
2 ??rednie pietruszki
1 ??y??eczka cukru
1 listek laurowy
7 ziaren ziela angielskiego
1 ??y??ka majeranku
1 ??y??eczka soli |
Warzywa na zaprawÄ? oczy??ciÄ? i pokroiÄ? w talarki, wymieszaÄ? z cukrem, solÄ? i przyprawami oraz olejem. ZaprawÄ? ugnie??Ä? tak, by pu??ci??a sok. Ob??o??yÄ? tÄ? zaprawÄ? miÄ?so i pozostawiÄ? w ch??odzie na 1-2 dni. Marchew przeznaczonÄ? do pieczeni oczy??ciÄ? i pokroiÄ? w wÄ?skie paski. NaszpikowaÄ? niÄ? miÄ?so w poprzek w????kien przed pieczeniem. MiÄ?so obsypaÄ? naoko??o solÄ?, mÄ?kÄ? i obsma??yÄ? dooko??a w szybkowarze na rozgrzanym t??uszczu. DodaÄ? warzywa z zaprawy, wlaÄ? 1 szklankÄ? wrzÄ?tku i zamknÄ?Ä? szybkowar. OgrzewaÄ? 60 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po tym czasie szybkowar otworzyÄ?, zagÄ???ciÄ? sos jasnÄ? zasma??kÄ?, dodaÄ? koncentrat pomidorowy, i wino. MiÄ?so kroiÄ? w poprzek w????kien, podawaÄ? w sosie z pieczenia.
|