Kuchnia z szybkowaru
80 dag wo??owiny bez ko??ci
4 dag smalcu
1 ??y??ka mÄ?ki; 0,5 szklanki wody
Farsz:
15 dag ??opatki wieprzowej
2,5 czerstwej kajzerki
0,5 szklanki mleka
2 cebule
2 ??y??ki ??mietany
2 jaja; s??l
pieprz i zielenina do smaku |
Wo??owinÄ? lekko rozbiÄ?, naciÄ?Ä? w 2 miejscach. PrzygotowaÄ? farsz. zemleÄ? w maszynce miÄ?so wieprzowe wraz z namoczonÄ? i potem odci??niÄ?tÄ? z mleka bu??kÄ?, dodaÄ? 1 zrumienionÄ? cebulÄ?, posiekanÄ? zieleninÄ?, posoliÄ? i popieprzyÄ?. Do naciÄ?Ä? w wo??owinie w??o??yÄ? przygotowany farsz oraz czÄ?stki ugotowanych na twardo jajek. Mocno zwinÄ?Ä? i osznurowaÄ?, po czym opr??szyÄ? solÄ? i mÄ?kÄ? i obrumieniÄ? w szybkowarze na rozgrzanym t??uszczu. WlaÄ? wodÄ?, w??o??yÄ? drugÄ? pokrojonÄ? i zrumienionÄ? cebulÄ?, zamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 60 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego.
Uwaga. Trzeba zaznaczyÄ?, ??e jaja podczas d??ugiego ogrzewania tracÄ? na warto??ci od??ywczej, mo??na wiÄ?c nie dawaÄ? ich do tej potrawy, jednak efekt wizualny i smakowy bÄ?dzie wtedy gorszy.
|