Kuchnia z szybkowaru
70 dag wo??owiny bez ko??ci
4 dag t??uszczu
1 ??y??ka mÄ?ki
6 dag s??oniny
0,5 szklanki ??mietany
1 suszony grzybek
s??l do smaku
0,5 szklanki wody
Zalewa:
0,5 szklanki 6-procentowego octu
1 szklanka wody
1 listek laurowy
1 cebula
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego |
Na 2-3 dni przed pieczeniem wo??owiny zrobiÄ? zalewÄ?. zagotowaÄ? wodÄ? z oczyszczonÄ? i pokrojonÄ? na talarki cebulÄ? oraz z przyprawami, a po ostudzeniu po??Ä?czyÄ? z octem. Do zimnej zalewy w??o??yÄ? baraninÄ? i odstawiÄ? w ch??odne miejsce. Przed pieczeniem miÄ?so wyjÄ?Ä? z zalewy, osuszyÄ? w ??ciereczce i naszpikowaÄ? s??oninÄ?. ObsypaÄ? solÄ? i mÄ?kÄ?, po czym obrumieniÄ? dok??adnie na rozgrzanym w szybkowarze t??uszczu. WlaÄ? wodÄ?, w??o??yÄ? grzybek, wyjÄ?te z zalewy przyprawy i cebulÄ?. Doda trochÄ? zalewy, tak by p??yn w szybkowarze by?? kwaskowy, i zamknÄ?Ä? szybkowar. OgrzewaÄ? 50 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Sos po otwarciu szybkowaru podprawiÄ? resztÄ? mÄ?ki, zagotowaÄ?, wymieszaÄ? ze ??mietanÄ? i ewentualnie dosoliÄ?.
|