Kuchnia z szybkowaru
50 dag wo??owiny bez ko??ci
4 par??wki
10 dag boczku wÄ?dzonego
60 dag w??oskiej kapusty
50 dag t??uszczu
1 ??y??ka mÄ?ki
0,5 szklanki wody
Zaprawa:
1 ??y??ka oleju
1 ??y??eczka cukru
1 ma??a cebula
1 ma??y kawa??ek selera
1 ??rednia pietruszka
1 ma??a marchewka
0,5 listka laurowego
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego |
PrzygotowaÄ? zaprawÄ? na dobÄ? przed pieczeniem wo??owiny. W tym celu warzywa oczy??ciÄ?, jak najdrobniej poszatkowaÄ?, dodaÄ? roztarte przyprawy, cukier oraz olej i ugniataÄ? rÄ?kÄ?, a?? puszczÄ? sok. ZaprawÄ? tÄ? ob??o??yÄ? wo??owinÄ? i odstawiÄ? w ch??odne miejsce. Przed pieczeniem miÄ?so oczy??ciÄ? z zaprawy, obsypaÄ? solÄ? i mÄ?kÄ?, obrumieniÄ? w szybkowarze na rozgrzanym t??uszczu. WlaÄ? wodÄ?, w??o??yÄ? pokrojony boczek i zamknÄ?Ä? szybkowar. OgrzewaÄ? 40 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. W tym czasie ugotowaÄ? oddzielnie pokrojonÄ? na 4 czÄ???ci kapustÄ? w??oskÄ?. OdcedziÄ?, szybkowar otworzyÄ?, doprawiÄ? sos resztÄ? mÄ?ki, ewentualnie dosoliÄ?, w??o??yÄ? ugotowanÄ? kapustÄ? oraz par??wki i wszystko razem dusiÄ? 10 minut na ma??ym ogniu bez hermetycznego zamykania szybkowaru. PodawaÄ? wo??owinÄ? pokrojonÄ? na cienkie plastry w poprzek w????kien, przybranÄ? Ä?wiartkami kapusty, boczkiem i par??wkami.
|