Kuchnia z szybkowaru
60 dag wo??owiny bez ko??ci
6 dag t??uszczu
1 ??y??ka mÄ?ki
s??l do smaku
0,5 szklanki wody
Farsz:
2 du??e cebule
4 ??y??ki tartego chleba lub tartej bu??ki
3 dag mas??a
s??l i pieprz do smaku |
MiÄ?so mocno pobiÄ? t??uczkiem, obsypaÄ? solÄ? i mÄ?kÄ?, po czym zrumieniÄ? w szybkowarze naoko??o na rozgrzanym mocno t??uszczu. WlaÄ? wodÄ?, zamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 45 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. W tym czasie przygotowaÄ? farsz. utrzeÄ? tarty chleb z mas??em i startÄ? na tarce o drobnych oczkach cebulÄ?, a tak??e z solÄ? i pieprzem. Wo??owinÄ? wyjÄ?Ä? z szybkowaru, po??o??yÄ? na desce dla wygodniejszego krojenia i poprzekrawaÄ? nieco sko??nie w poprzek w????kna na bardzo cienkie plastry, z kt??rych co drugi bÄ?dzie nieca??kiem dokrojony. W te niedokrojone do ko??ca przeciÄ?cia wk??adaÄ? farsz i plastry miÄ?sa dociskaÄ? do siebie, tworzÄ?c porcje. Powk??adaÄ? je do szybkowaru i dusiÄ? jeszcze przez 10 minut bez hermetycznego zamykania. Przed podaniem sos podprawiÄ? mÄ?kÄ? i zagotowaÄ?.
|