Kuchnia z szybkowaru
1 serce
5 cebul
6 dag oleju lub smalcu
6 dag mas??a
2 szklanki czerwonego wina (zastÄ?pczo mo??na daÄ? tyle?? wody z octem winnym)
2 szklanki bulionu z kostek maggi
20 dag pieczarek
1 ??y??ka mÄ?ki
6-8 du??ych kartofli
pieprz i ewentualnie s??l do smaku |
Serce pokroiÄ? na plastry, obtoczyÄ? w mÄ?ce, obrumieniÄ? w szybkowarze na t??uszczu. WrzuciÄ? oczyszczonÄ? i pokrojonÄ? na plasterki cebulÄ?, wlaÄ? wino i bulion, popieprzyÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 30 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. W tym czasie oczy??ciÄ? i pokroiÄ? w plasterki pieczarki oraz (w nieco wiÄ?ksze plasterki) kartofle. Mas??o wymieszaÄ? z pozosta??Ä? mÄ?kÄ?. OtworzyÄ? szybkowar, wrzuciÄ? mas??o z mÄ?kÄ? i wymieszaÄ?. W??o??yÄ? kartofle i pieczarki, ponownie zamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? jeszcze 10 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego.
|