Kuchnia z szybkowaru
60 dag wo??owiny bez ko??ci
15 dag pieczarek (lub zastÄ?pczo innych aromatycznych grzyb??w
np. opieniek)
2-3 kromki (10 dag) chleba ??ytniego razowego
6-8 dag t??uszczu
0,5 szklanki ??mietany
1 p??aska ??y??ka mÄ?ki
1 kostka maggi; siekany koperek zielony
s??l i pieprz do smaku |
MiÄ?so pociÄ?Ä? w poprzek w????kien na cienkie plastry, rozbiÄ?, posoliÄ? i popieprzyÄ?. PrzygotowaÄ? farsz z przesma??onej na czÄ???ci t??uszczu, pokrojonej cebuli, zmieszanej z pokrojonymi drobno pieczarkami i startym chlebem. Ca??o??Ä? farszu podsma??yÄ? i je??li jest za suchy, dodaÄ? bulionu z kostki maggi i wody. DoprawiÄ? farsz solÄ?, pieprzem i koperkiem, rozsmarowaÄ? na plastrach miÄ?sa. MiÄ?so z farszem zwinÄ?Ä? w rulony, obtoczyÄ? w mÄ?ce, obsma??yÄ? w szybkowarze na pozosta??ym t??uszczu. ZalaÄ? bulionem z kostki maggi i wodÄ?, je??li p??ynu jest za ma??o (powinien r??wno pokrywaÄ? zrazy). ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 15-20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po otwarciu szybkowaru doprawiÄ? sos ??mietanÄ? zmieszanÄ? z resztkÄ? mÄ?ki i zagotowaÄ?.
|