80 dag filet??w cielÄ?cych,
bu??ka tarta,
1 zÄ?bek czosnku,
1/2 szklanki oliwy,
1 ma??a cebula,
naÄ? pietruszki,
2 jaja,
1 kieliszek wytrawnego bia??ego wina,
s??l |
Filety rozbiÄ?, posoliÄ?, obtoczyÄ? w jaju i w tartej bu??ce, podsma??yÄ? w gorÄ?cej oliwie. Gdy nabiorÄ? z??otawego koloru, prze??o??yÄ? do garnka, a w pozosta??ej czÄ???ci oliwy dusiÄ? siekanÄ? cebulÄ?, czosnek oraz naÄ? pietruszki. Podduszone warzywa w??o??yÄ? z t??uszczem do garnka, w kt??rym u??o??ono filety, postawiÄ? na ogniu, wlaÄ? wino. Kiedy sos wyparuje, dolaÄ? du??Ä? ??y??kÄ? roso??u i jeszcze raz dusiÄ? na ma??ym ogniu, pod przykryciem, przez oko??o 12-15 min, a?? miÄ?so bÄ?dzie miÄ?kkie.
|