Kuchnia chi??ska
12 suszonych chi??skich grzyb??w lub 16 pieczarek
3 i 1/2 szklanki wywaru l
1 cebula dymka lub ma??a cebula
1 plasterek ??wie??ego imbiru lub 1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
1 ??y??ka sosu sojowego
1/2 ??y??eczki cukru
1/4 ??y??eczki soli |
Chi??skie grzyby wyp??ukaÄ?, zalaÄ? 1 i 1/2 szklanki ciep??ej wody, odstawiÄ? na 20 min. Trzonki ??ciÄ?Ä? r??wno z brzegiem kapelusza, odrzuciÄ?. Pieczarki op??ukaÄ?, trzonki odciÄ?Ä? od kapelusza (wykorzystaÄ? do innej potrawy). Chi??skie grzyby w??o??yÄ? do rondla, wlaÄ? wodÄ?, w kt??rej moczono grzyby i wywar, dodaÄ? pozosta??e sk??adniki doprowadziÄ? do wrzenia, gotowaÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez 1 godz. Pieczarki zalaÄ? wywarem i szklankÄ? wody, dodaÄ? cebulÄ?, imbir, sos sojowy i przyprawy, gotowaÄ? pod przykryciem przez 30 min. WyjÄ?Ä? cebulÄ? i imbir (??wie??y) przed podaniem.
SerwowaÄ? na gorÄ?co.
Proporcje: dla 4-5 os??b
|