50 dag cebuli
10-15 dag chudego boczku
??y??ka margaryny lub ??y??ka oliwy
du??y zÄ?bek czosnku
1,5 I roso??u (mo??e byÄ? z kostki)
50 dag ziemniak??w
4 par??wki lub 15 dag kie??basy
??y??eczka sproszkowanej papryki
s??l
pÄ?czek naci pietruszki lub szczypiorku |
W rondlu podgrzaÄ? t??uszcz, dodaÄ? pokrajany w drobnÄ? kostkÄ? boczek i pokrajanÄ? w cienkie talarki cebulÄ?. DusiÄ? na ma??ym ogniu do lekkiego zrumienienia, w??o??yÄ? zmia??d??ony zÄ?bek czosnku oraz obrane, umyte i pokrajane w kostkÄ? ziemniaki. Ca??o??Ä? opr??szyÄ? paprykÄ? i zalaÄ? roso??em. OsoliÄ?, rondel przykryÄ? i gotowaÄ? zupÄ? na ??rednim ogniu 25-30 min. Po tym czasie w??o??yÄ? do zupy pokrajane (bez sk??rki) par??wki lub kie??baski. PodgrzaÄ? dobrze i przed podaniem posypaÄ? posiekanÄ? natkÄ? pietruszki lub szczypiorkiem.
|