(25 dkg ko??ci)
20 dkg fasolki szparagowej
15 dkg w??oszczyzny
30 dkg ziemniak??w
20 dkg kapusty w??oskiej
4 dkg mas??a
10 dkg marchewki
4 dkg mÄ?ki
1 ma??y kalafior (12 dkg)
s??l
6 dkg fasoli suchej lub zielona pietruszka
10 dkg zielonego groszku, albo zielony koperek |
W??oszczyznÄ? (i ko??ci) op??ukaÄ?, oczy??ciÄ?, ugotowaÄ? wywar. Gdy warzywa ugotujÄ? siÄ?, wywar odcedziÄ?, warzywa pokrajaÄ?, w??o??yÄ? do wazy. Kalafior op??ukaÄ?, podzieliÄ? na czÄ???ci. Ziemniaki op??ukaÄ?, obraÄ?, pokrajaÄ? w drobnÄ? kostkÄ?. FasolkÄ? szparagowÄ? op??ukaÄ?, obraÄ? z w????kien, pokrajaÄ? na ma??e, sko??ne kawa??ki. Na odcedzonym wywarze ugotowaÄ? kalafior, ziemniaki, groszek lub fasolkÄ? szparagowÄ?. SporzÄ?dziÄ? lekko zrumienionÄ? zasma??kÄ?, wlaÄ? do wrzÄ?cej zupy, mieszajÄ?c zagotowaÄ? i posoliÄ? do smaku. Do zupy dodaÄ? pokrajanÄ? zieleninÄ?. W zimie dodaÄ? do zupy ugotowanÄ? osobno suchÄ? fasolÄ? (10 dkg) - zamiast fasolki szparagowej i groszku zielonego. PodawaÄ? z grzankami.
|