25 dkg ko??ci
1/2-1 szklanki ??mietany
25 dkg w??oszczyzny
3 dkg mÄ?ki
50 dkg pomidor??w
s??l
2 dkg mas??a
cukier
5 dkg cebuli
zielony koperek |
W??oszczyznÄ? (i ko??ci) umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, ugotowaÄ?, wywar przecedziÄ?. Pomidory op??ukaÄ?, podzieliÄ? na czÄ???ci, ugotowaÄ? z wodÄ?, cebulÄ? i mas??em na silnym ogniu pod, przykryciem, gdy ugotujÄ? siÄ?, przetrzeÄ?. MÄ?kÄ? rozmieszaÄ? w ??mietanie i podprawiÄ? zupÄ?, mieszajÄ?c zagotowaÄ?, dodaÄ? przetarte pomidory, s??l, cukier do smaku. PodawaÄ? z ry??em na sypko, makaronem, lanym ciastem, ziemniakami. Do zupy tej mo??na pomidor??w nie gotowaÄ?, lecz po podprawieniu dodaÄ? surowe przetarte i zupÄ? ogrzaÄ?.
|