50 dkg burak??w Ä?wik??owych
cukier
50 dkg miÄ?sa wo??owego z ko??Ä?mi
li??Ä? bobkowy
25 dkg w??oszczyzny
pieprz
5 dkg cebuli
ziele angielskie
zakwas burakowy do smaku
(czosnek)
s??l |
Buraki oczy??ciÄ? pod bie??Ä?cÄ? wodÄ?, obraÄ?, zetrzeÄ?, zalaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, dodaÄ? kwasku cytrynowego, kilka razy zagotowaÄ?, odstawiÄ?. Gdy ostygnie, odcedziÄ?, odcisnÄ?Ä?. MiÄ?so i ko??ci op??ukaÄ?, zalaÄ? wodÄ?, posoliÄ?, ugotowaÄ? wywar, na dogotowaniu dodaÄ? oczyszczonÄ? w??oszczyznÄ? pokrajanÄ? na czÄ???ci, zrumienionÄ? na p??ycie cebulÄ?, przyprawy, wywar dogotowaÄ? i odcedziÄ?. Po??Ä?czyÄ? wywar z miÄ?sa i burak??w, dodaÄ? zakwas burakowy do smaku, s??l, cukier do smaku (i roztarty czosnek). PodawaÄ? na talerzach lub w fili??ankach. Przed wlaniem do fili??anek zebraÄ? z barszczu t??uszcz. Do barszczu na talerzu podaje siÄ? uszka z r????norodnym nadzieniem, fasolÄ? jasiek, per??owÄ? ugotowanÄ? osobna, ziemniaki. Do barszczu w fili??ankach podaje siÄ? r????nego rodzaju paszteciki.
|