Kuchnia liba??ska
1/4 kg podrob??w z drobiu (n????ki, skrzyde??ka)
1 ma??a cebula
1 ma??y kawa??ek selera
1 ma??a marchewka
1 i 1/2 l wody
2 ??y??ki ry??u
1 ??????tko
1-4 ??y??ek soku z cytryny
1/2 ??y??eczki soli |
1. Podroby dok??adnie wymyÄ?, w??o??yÄ? do garnka z wodÄ?, dodaÄ? cebulÄ?, seler, marchewkÄ?. ZagotowaÄ?, odszumowaÄ?. GotowaÄ? na ma??ym ogniu przez godzinÄ?.
2. Ry?? dobrze wyp??ukaÄ? pod bie??Ä?cÄ? wodÄ? i w czystej wodziÄ? odstawiÄ? na 30 min.
3. OdcedziÄ? wywar, wlaÄ? go do drugiego garnka, powoli doprowadziÄ? do wrzenia, a tymczasem jeszcze raz wyp??ukaÄ? ry?? i osÄ?czyÄ?. Do gotujÄ?cego siÄ? roso??u dodaÄ? ryz, zamieszaÄ?, zagotowaÄ?. ZmniejszyÄ? p??omie?? i gotowaÄ? przez 15 min. ZdjÄ?Ä? z ognia. ??????tko roztrzepaÄ? w miseczce z sokiem cytrynowym i solÄ?, mieszajÄ?c, stopniowo wlewaÄ? wywar.
5. Po??Ä?czyÄ? z resztÄ? wywaru, podgrzewaÄ? na ma??ym ogniu, mieszajÄ?c nie dopu??ciÄ? do zagotowania. DoprawiÄ? do smaku solÄ?.
6. PodawaÄ? na gorÄ?co. ZupÄ? mo??na posypaÄ? posiekanym koperkiem lub zielonÄ? pietruszkÄ?.
Proporcje dla 3-4 os??b
|