Kuchnia turecka
4 ??y??ki kaszy jÄ?czmiennej per??owej
2 i1/2 szklanki roso??u lub 2 I1/2 szklanki wody z kostkÄ? roso??owÄ?
1 szklanka jogurtu
1 du??a cebula drobno posiekana
1 ??y??ka mas??a
4 ??y??ki posiekane) miÄ?ty lub zielonej pietruszki
1/2 ??y??eczki soli szczypta pieprzu
2 szklanki czerstwej bu??ki
1 szklanka twarogu
1 roztarty zÄ?bek czosnku wywar z ko??ci lub woda z 1-2 kostkami roso??owymi ??mietanka lub mleko posiekana zielona pietruszka lub szczypiorek s??l i pieprz do smaku |
1. KaszÄ? wyp??ukaÄ?, zalaÄ? wodÄ? i zostawiÄ? na noc.
2. OdcedziÄ?, gotowaÄ? do miÄ?kko??ci w rosole lub wodzie z kostkÄ? roso??owÄ? oko??o 15 min.
3. Na rozgrzanym ma??e usma??yÄ? cebulÄ?, a?? bÄ?dzie przezroczysta, nie dopu??ciÄ? do jej zrumienienia. DodaÄ? do zupy wraz z miÄ?tÄ? lub zielonÄ? pietruszkÄ? oraz solÄ? i pieprzem. GotowaÄ? na ma??ym ogniu przez 30 min.
4. Na piÄ?Ä? minut przed podaniem zdjÄ?Ä? zupÄ? z ognia. Po 3 minutach wlaÄ? jogurt uprzednio po??Ä?czony z matÄ? ilo??ciÄ? zupy.
Proporcje dla 3-4 os??b
|