|
Ostra zupa
|
Kuchnia indyjska
Przepis: oryginalny
1 du??a cebula
pokrajana w plasterki
1 posiekany zÄ?bek czosnku
1 ??y??ka Imbiru
2 zielone strÄ?ki chlli
4 ??y??ki sklarowanego mas??a ghee
1/2 ??y??eczki mielonej kolendry
1/2 ??y??eczki kurkumy (curams domen?¤s)
1/2 ??y??eczki ziarenek cumin (cummln cyminum)
1 ??y??ka soli
1/2 ??y??ki mielonego
fenugreek ( trigortalla facnuni)
6 i 1/2 szklanki wywaru z ko??ci
lub wody z 1-2 kostkami roso??owymi
plasterki cytryny (dowolnie)
1. Na rozgrzanym ma??le sma??yÄ? cebulÄ?, czosnek, imbir i chili na ma??ym ogniu przez 2 min., stale mieszajÄ?c.
2. DodaÄ? kolÄ?ndrÄ? kurkumÄ?, ziarna cumin, s??l, fenugreek i sma??yÄ? na ma??ym ogniu przez 3 min. mieszajÄ?c.
3. ZalaÄ? wywarem? lub wodÄ? z rozpuszczonymi kostkami roso??owymi, zagotowaÄ?, zmniejszyÄ? p??omie?? i gotowaÄ? przez 10 min.
4. UsunÄ?Ä? z wywaru strÄ?ki chili.
5. PodawaÄ? w fili??ankach z plasterkami cytryny.
Proporcje dla 6 os??b
Przepis w naszej kuchni
1 ma??a bu??ka drobno posiekana
1 roztarty zÄ?bek czosnku
1-2 ??y??eczki mas??a
1/4 - 1/8 przyprawy chili
1/4 ??y??eczki imbiru
szczypta mielonego kminku
1/4 ??y??ki mielonej kolendry
1/2 ??y??ki soli
1 ??y??ka soku z cytryny
(dowolnie)
3 i 1/2 szklanki wywaru z ko??ci lub wody z kostkÄ? roso??owÄ?
1. RozgrzaÄ? mas??o w ma??ym rondlu, dodaÄ? cebulÄ?, czosnek, chili, imbir, kminek i kolÄ?ndrÄ?. dok??adnie wymieszaÄ?. Sma??yÄ? na ma??ym ogniu przez 3 min., stale mieszajÄ?c.
2. ZalaÄ? wywarem lub wodÄ? z rozpuszczonÄ? kostkÄ? roso??owÄ?, dodaÄ? sok z cytryny i s??l, zamieszaÄ?, gotowaÄ? na ma??ym ogniu przez 15 min.
3. PodawaÄ? w fili??ankach.
Proporcje dla 3-4 os??b
|
|
|