Kuchnia brazylijska
8 du??ych anton??wek lub szarych renet
1/2 szklanki posiekanej, sma??onej w cukrze
sk??rki pomara??czowej
1 ??y??ka soku z cytryny, rabarbaru lub porzeczek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki posiekanych orzech??w w??oskich |
1. 5 obranych jab??ek pokrajaÄ? w Ä?wiartki
2. UsunÄ?Ä? gniazdka nasienne, Ä?wiartki - pokrajaÄ? w plasterki.
3. Jab??ka w??o??yÄ? do garnka, dodaÄ? cukier, wlaÄ? tyle wody, aby przykrywa??a
owoce, gotowaÄ? na ma??ym ogniu do miÄ?kko??ci, dodaÄ? rodzynki lub suszone
??liwki bez pestek, drobno pokrajane, sk??rkÄ? pomara??czowÄ? i orzechy, wymieszaÄ?.
4. ObraÄ? pozosta??e 3 jab??ka, pokrajaÄ? jak wy??ej. Z po??owy surowych jab??ek, u??o??yÄ? warstwÄ? w wysmarowanym ??aroodpornym naczyniu.
5. Prze??o??yÄ? ugotowanÄ? masÄ? jab??kowÄ?.
6. U??o??yÄ? pozosta??e jab??ka na wierzchu.
7. WstawiÄ? do nagrzanego piekarnika (190 C) i piec przez 30 min.
8. PodawaÄ? na gorÄ?co.
Proporcje dla 4 os??b
|