Kuchnia indonezyjska
1 ??redni ??wie??y obrany og??rek
1 ma??a cebula rozdrobniona posiekanego szczypiorku
2 ??y??ki mas??a
3 szklanki roso??u lub wody z kostkÄ? roso??owÄ?
1 ma??y kawa??ek selera drobno posiekanego
s??l i pieprz do smaku
4 ??y??eczki szynki pokrajanej w paski (dowolnie)
2 ma??e jaja
2 ??y??ki sma??onych p??atk??w cebulowych |
1. Og??rki przekroiÄ? wzd??u??, usunÄ?Ä? nasiona, pokrajaÄ? w plastry grubo??ci 2 cm,
2. RozgrzaÄ? mas??o w rondlu, dodaÄ? cebulÄ? i szczypiorek, sma?? na ma??ym ogniu na z??oty kolor.
3. WlaÄ? ros???? lub wodÄ? z kostkÄ? roso??owÄ?, dodaÄ? plasterki og??rk??w, seler, s??l, pieprz i szynkÄ?, gotowaÄ? przez 15 min. ZmniejszyÄ? p??omie??.
4. RoztrzepaÄ? jaja, wlaÄ? do zupy i gotowaÄ? przez 8 min.
5. PodawaÄ? na gorÄ?co z p??atkami cebulowymi.
Proporcje dla 3-4 os??b
|