Kuchnia meksyka??ska
1 szklanka kolorowej fasoli
1 i 1/2 litra wody
1 ??y??eczka soli
1 ??rednia cebula
pokrajane w plasterki
1 zÄ?bek czosnku
1 i1/2 ??y??eczki przyprawy
1/2 ??y??eczki oregano lub tymianku
1/2 szklanki utartego sera cheddar
drobne grzanki
usma??one na t??uszczu |
1. PrzebraÄ? fasolÄ?, wyp??ukaÄ? -i pozostawiÄ? w zimnej wodziÄ? na noc.
2. OdcedziÄ?, w??o??yÄ? do rondla z wodÄ?, dodaÄ? s??l, cebulÄ?, czosnku chili, oregano lub tymianek.
3. Po zagotowaniu, trzymaÄ? na ma??ym ogniu oko??o 2 godz., a?? fasola bÄ?dzie miÄ?kka.
4. ZupÄ? przetrzeÄ? przez sito lub przestudzonÄ? zmiksowaÄ?.
5. MieszajÄ?c, wlewaÄ? tyle gotujÄ?cej wody, aby powsta??a zupa krem.
6. Po??Ä?czyÄ? ser z zupÄ?, podgrzewaÄ? a?? ser siÄ? roztopi, stale mieszajÄ?c.
7. PodawaÄ? z grzankami.
|