Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Podprawianie zup ??mietanÄ?

Ze wzglÄ?du na wysokÄ? warto??Ä? witaminowÄ? ??mietana i ??mietanka nie powinny byÄ? zasadniczo gotowane po dodaniu do zupy. ?šmietana i ??mietanka sÄ? dobrym ??r??d??em witaminy A, kt??ra jest do??Ä? odporna na utlenianie zachodzÄ?ce w czasie ogrzewania produkt??w. Straty spowodowane jednorazowym zagotowaniem ??mietany nie sÄ? du??e, dodatek wiÄ?c surowego nabia??u do zup nale??y stosowaÄ? tylko wtedy, je??eli mamy pewno??Ä?, ??e pochodzi on od kr??w zdrowych, pozostajÄ?cych pod kontrolÄ? weterynaryjnÄ?. Obecnie w handlu jest ??mietanka butelkowana pasteryzowana, kt??rÄ? mo??na bez obawy spo??ywaÄ? na surowo; ??mietankÄ? tÄ? mo??na ukwasiÄ?.

1 i 1/4 litra zupy
3 dkg mÄ?ki
1/1 - 1 szklanki ??mietany
PrzygotowanÄ? do wyko??czenia zupÄ? zagotowaÄ?. MÄ?kÄ? wymieszaÄ? ze ??mietanÄ? ma??Ä? mÄ?tewkÄ? (rogalkÄ?), aby nie by??o grudek. WlaÄ? do ??mietany trochÄ? wrzÄ?cej zupy i wymieszaÄ?. ?šmietanÄ? mÄ?kÄ? wlaÄ? da reszty zupy i nastÄ?pnie zagotowaÄ? lub mÄ?kÄ? wymieszaÄ? z wadÄ?, wlaÄ? do zupy i zagotowaÄ?. ?šmietanÄ? pasteryzowanÄ? rozdzieliÄ? wprost na talerze.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design