Ze wzglÄ?du na wysokÄ? warto??Ä? witaminowÄ? ??mietana i ??mietanka nie powinny byÄ? zasadniczo gotowane po dodaniu do zupy. ?šmietana i ??mietanka sÄ? dobrym ??r??d??em witaminy A, kt??ra jest do??Ä? odporna na utlenianie zachodzÄ?ce w czasie ogrzewania produkt??w. Straty spowodowane jednorazowym zagotowaniem ??mietany nie sÄ? du??e, dodatek wiÄ?c surowego nabia??u do zup nale??y stosowaÄ? tylko wtedy, je??eli mamy pewno??Ä?, ??e pochodzi on od kr??w zdrowych, pozostajÄ?cych pod kontrolÄ? weterynaryjnÄ?. Obecnie w handlu jest ??mietanka butelkowana pasteryzowana, kt??rÄ? mo??na bez obawy spo??ywaÄ? na surowo; ??mietankÄ? tÄ? mo??na ukwasiÄ?.
1 i 1/4 litra zupy
3 dkg mÄ?ki
1/1 - 1 szklanki ??mietany |
PrzygotowanÄ? do wyko??czenia zupÄ? zagotowaÄ?. MÄ?kÄ? wymieszaÄ? ze ??mietanÄ? ma??Ä? mÄ?tewkÄ? (rogalkÄ?), aby nie by??o grudek. WlaÄ? do ??mietany trochÄ? wrzÄ?cej zupy i wymieszaÄ?. ?šmietanÄ? mÄ?kÄ? wlaÄ? da reszty zupy i nastÄ?pnie zagotowaÄ? lub mÄ?kÄ? wymieszaÄ? z wadÄ?, wlaÄ? do zupy i zagotowaÄ?. ?šmietanÄ? pasteryzowanÄ? rozdzieliÄ? wprost na talerze.
|